Convenció Jove!

dijous, 3 de desembre del 2009

No a l'impost per defunció!




Des de la Unió de Joves, joventuts d'Unió Democràtica de Catalunya, volem expressar el nostre rebuig a l’abusiu tracte fiscal que la Generalitat de Catalunya dóna a les herències. És un impost confiscatori en la recaptació i representa un greuge comparatiu quan el contrastem amb l’aplicació del mateix impost a la majoria de Comunitats Autònomes.

L'impost de successions es un tribut estatal i l'Estat ha cedit a les Comunitats Autònomes la facultat de recaptar-lo i de regular-ne per Llei els aspectes i coeficients de recaptació i per aquesta raó; a Catalunya es paga pràcticament 100 vegades més que a la gran majoria de Comunitats Autònomes d'Espanya. Fins al punt que pot arrabassar el 30 % del valor de la pròpia herència.

La situació és tan extrema que sovint hi ha casos en que s'ha de renunciar a l'herència per no poder fer front a l'impost de successions.

Tenint en compte l’article 31.1 de la CE, segons el qual: “Todos contribuirán al sostenimiento de los gastos públicos de acuerdo con su capacidad económica mediante un sistema tributario justo inspirado en los principios de igualdad y progresividad que, en ningún caso, tendrá alcance confiscatorio”; considerem que aquest impost desvirtua i fins i tot contradiu aquest precepte legal present a la CE.

Per tot l’expressat, a la Unió de Joves:

NO volem un impost que ens discrimina negativament en front d’altres Comunitats Autònomes. A Euskadi no existeix la tributació per les herències entre cònjuges o entre pares i fills, a Navarra tributen un simbòlic 0,8% i a la majoria de les Comunitats Autònomes restants s’han implantat reduccions d’un 99% de la quota a tributar.

NO volem un impost tan abusiu que, per pagar-lo, moltes vegades les famílies hagin de malvendre part de la herència o hipotecar-la o recórrer a un préstec.

NO volem un impost que produeix desequilibris tributaris entre territoris, de tal magnitud que una herència de pares a fills de 100.000 euros en efectiu tributa a Catalunya 9.688 euros mentre que a València, Madrid o altres comunitats, aquesta tributació es de 103 euros i al País Basc de 0 euros.

I per tant demanem la IMMEDIATA I TOTAL SUPRESSIÓ de l’impost de successions i donacions.

comptador